Raad van bestuur

Mark Eyskens

Veel mensen hebben het moeilijk en worden geconfronteerd met ellende, lijden en beproevingen, ook in de welvarende delen van de wereld. Overal is behoefte aan meer menselijkheid. Daarom sta ik volledig achter de initiatieven van de Wealtheon Foundation, een organisatie die goede doelen op een bijzonder moderne en effectieve manier wil ondersteunen.

Geweld in de moderne samenleving wordt vaak direct of indirect veroorzaakt door sociaal misbruik. Naast materiële armoede bestaat er ook geestelijke armoede, die leidt tot verregaande intolerantie, ideologisch en religieus extremisme en radicalisme. Ook hier kunnen initiatieven worden genomen. Dit vergt organisatie, structuur en de inbreng van gekwalificeerde mensen.

De Wealtheon Foundation heeft een positieve visie: niets is hopeloos en we kunnen nog vooruit. In veel landen is de armoede afgenomen en er zijn talloze voorbeelden van constructieve bijdragen en samenwerking. Een pessimist ziet alleen problemen, een wijze optimist ziet kansen. Deze houding inspireert onze Foundation.

Mark Eyskens was van 6 april 1981 tot 17 december 1981 premier van België; tussen 1976 en 1992 maakte hij deel uit van 13 regeringen. Hij was onder meer minister van Financiën en Buitenlandse Zaken en is nu Minister van Staat.

Mark Eyskens

Mikkel Hofstee

In 2012 begon ik met een aantal vrienden de Amsterdam City Swim – een jaarlijks evenement om geld in te zamelen voor de strijd tegen de meedogenloze spierziekte ALS. In de eerste vier edities hebben we meer dan 6 miljoen euro opgehaald. Het heeft ook geleid tot talloze andere zwemacties voor goede doelen in Nederland en we zijn bezig met internationale varianten, zodat we op een breder podium kunnen samenwerken.

In de afgelopen jaren heb ik geleerd hoe belangrijk goed bestuur is als het gaat om fondsenwerving, en hoe moeilijk het is om ervoor te zorgen dat het ingezamelde geld goed wordt besteed. Ik zet mijn kennis graag in voor de Wealtheon Foundation – met onze gezamenlijke kennis en de juiste structuur hopen we onze goede doelen op een juiste manier te ondersteunen.

In het dagelijkse leven ben ik ondernemer. In 2002 heb ik met twee vrienden Lifeguard opgericht. We richten ons op coaching en training van ondernemers en managers, met topsport als referentiekader. We laten zien hoe je als individu, team en organisatie je energie beter kunt gebruiken om gelukkiger en productiever te worden. Ondernemers, managers en medewerkers topfit maken, dat is het doel.

Mikkel Hofstee

Sarah Moortgat

Als moeder van drie kinderen weet ik hoe het is voor jongeren, wat hun mogelijkheden zijn voor de toekomst en hoe we deze wereld kunnen verbeteren. Met veel enthousiasme - en gestimuleerd door mijn juridische achtergrond – was ik betrokken bij de fondsenwerving voor L’Acceuil, een opvangcentrum voor mishandelde kinderen en voor het Bordet-ziekenhuis, een toonaangevend centrum voor onderzoek naar kanker

Ik sta vierkant achter een initiatief als de Wealtheon Foundation. Mensen die andere mensen helpen, mensen die onderzoek steunen, mensen die de natuur beschermen; de Wealtheon Foundation biedt mensen de kans om deze wereld vooruit te helpen. Zoals Nelson Mandela zei: "We kunnen de wereld veranderen en verbeteren. Jij kunt een verschil maken."

Sara Moortgat

Kathelijn en Victor Zwart

De kracht van doneren


In 2007 kwamen wij via Frits, een bevriende relatie van de Wealtheon Group, in aanraking met het Schoolproject Barodia. Dit is gericht op het verbeteren van de levensomstandigheden en toekomst van kasteloze kinderen (vooral meisjes) in Barodia, in de Indiase deelstaat Rajasthan. Frits zocht enkele vrienden die zich voor langere tijd als donateur aan zijn project wilden verbinden. Samen met een bevriende lokale maharadja werd een stuk grond aangekocht en een klein klaslokaal gebouwd. Deze school huisvest inmiddels dagelijks 160 kinderen die een uniform, voeding en gedegen onderwijs krijgen. Dit schitterende en duurzame resultaat is te danken aan het doorzettingsvermogen en het ongebreidelde vertrouwen van Frits in de lokale bevolking. Het leven van deze kinderen is voor altijd veranderd, maar bovenal zijn hun perspectieven onvoorstelbaar verbeterd.

Ook voor ons bleek het een eerste aanzet tot iets heel moois. Er kwamen geleidelijk aan steeds meer initiatieven op ons pad, van kleinere stichtingen die zeer lokaal opereren tot grotere instellingen die mondiaal actief zijn. De stimulans die uitgaat van de vele filantropische projecten is onbeschrijfelijk. Het is helaas onmogelijk om alle voorgestelde projecten te steunen, hoe nobel of weldoordacht die ook lijken. Mede daarom hebben we een eigen ‘facilitaire’ stichting in het leven geroepen: de Wealtheon Foundation. Samen met het bestuur van deze stichting, dat bestaat uit mensen met elk hun eigen filantropische motivatie, ervaringen en ideeën, hopen wij een impact te hebben op hoe de wereld er in de toekomst zal uitzien. Het is misschien maar een druppel op een gloeiende plaat, maar hoe meer druppels, hoe minder gloeiend de plaat wordt. En het gaat er op veel vlakken beslist heet aan toe.

Filantropie gaat voor ons verder dan financiële ondersteuning van de Wealtheon Foundation. We willen ook het algemene bewustzijn vergroten. De meeste filantropische instellingen nemen immers geen overheidsgelden aan om hun afhankelijkheid te waarborgen. Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen een positieve impact kan bewerkstelligen, in de directe omgeving of aan de andere kant van de wereld, voor nu of voor de volgende generaties. Voor alles en iedereen die deze impact hard nodig heeft, of juist om te voorkomen dat die in de toekomst hard nodig zal zijn. Niets doen is geen optie, de kracht van doneren kent geen grenzen.

Victor en Kathelijn Zwart